2017-12-12
Addisons sjukdom
Addisons sjukdom är en kronisk sjukdom där båda binjurarna förlorat en stor del av sin förmåga att producera det livsnödvändiga hormonet kortisol och även det saltkvarhållande hormonet aldosteron. Den vanligaste orsaken till Addisons sjukdom är att immunförsvaret angriper och förstör binjurebarken vilket resulterar i att det produceras för lite hormoner. Det finns också en rad ovanliga orsaker till Addisons sjukdom till exempel infektioner och olika ärftliga tillstånd. Brist på hormonet kortisol kan också uppträda vid vissa hypofyssjukdomar då hypofysen minskar eller upphör att tillverka hormonet ACTH, som normalt behövs för att stimulera kortisolproduktionen i binjurarna. En, i de allra flesta fallen, övergående kortisolbrist kan även uppträda vid behandling med höga doser kortison under en längre tid, till exempel vid olika inflammationstillstånd.
Symptom
Kortisol har stor betydelse för många funktioner i kroppen, inte minst vad gäller kolhydrat-, fett- och äggviteomsättningen, men även för salt- och vätskebalansen (tillsammans med aldosteron). Symtomen vid kortisolbrist är ofta diffusa; trötthet, svaghet, muskelvärk, illamående, aptitlöshet och viktnedgång förekommer ofta. Bristen på aldosteron kan leda till salthunger och yrsel vid uppresning på grund av blodtrycksfall. De flesta människor med Addisons sjukdom får en ökad pigmentering i huden: de ser ”solbrända” ut. Vid svår kortisolbrist uppträder kräkningar, magsmärtor, diarréer, uttorkning och feber. Tillståndet är då livshotande (så kallad Addisonkris) och kräver omedelbar behandling.
Diagnos och behandling
Diagnosen ställs genom att man mäter nivån av olika hormoner i blodet, vanligen i samband med ett stimuleringstest. Ofta föreligger en sänkt halt av natrium och ibland förhöjd halt av kalium i blodet. Nivåerna av antikroppar mot binjurebarken analyseras.
Vanligtvis får personer med kortisolbrist behandling med hydrokortison (=kortisol), i ett akut skede i form av injektioner (Solu-Cortef), i övriga situationer i form av tabletter. Det är viktigt att veta att det rör sig om en ren ersättningsbehandling, det vill säga man ger bara den mängd kortisol som fattas och inte något överskott. Personer med Addisons sjukdom brukar också behöva ett tillskott av det saltkvarhållande hormonet aldosteron i form av Florineftabletter.
Det är mycket viktigt att komma ihåg följande:
Sjukdomen är livslång, men med ovanstående mediciner och levnadsregler lever personer med Addisons sjukdom ofta ett bra liv. Regelbundna läkarkontroller behövs vanligtvis en till två gånger per år för avstämning och receptförnyelse.
2017 Annika Axelsson, Lunds Universitet. Identification of new disease mechanisms and treatments for type 2 diabetes based on genetic variants and gene expression networks.
SEFs forskningsstipendier med syfte att stödja endokrinologisk forskning.
Läs mer...
Delas ut för aktivt deltagande i endokrinologisk konferens.
Läs mer...